Een Ontgoocheling (Adriaan Van Aken)

Wat zijn de verwachtingen van ouders naar hun kinderen toe? Wat richten die verwachtingen aan? Kunnen we niet beter alle verwachtingen verbannen? En met ons hart voelen in plaats van te denken met ons hoofd?

Kareltje De Keizer heeft een groot hoofd. Daardoor denken nogal wat mensen dat hij slim is. Niet in het minst zijn vader, Louis De Keizer, een mislukt sigarenfabrikant. Hij stuurt zijn zoon naar het Atheneum om Latijn te leren en advocaat te worden. Maar in zijn eerste jaar blijft Kareltje meteen zitten. Wat hij zijn ouders niet vertelt. Het jaar daarop gebeurt het opnieuw. Het jaar daarop opnieuw. Dan pas komt het uit. Gelukkig blijkt Kareltje, die op het eerste gezicht makkelijk kan worden weggezet als een even grote ‘nietsnut’ dan zijn vader, over een grote gave te beschikken: die van de verbeelding.

Een Ontgoocheling (1914) is een vroege Elsschotnovelle, door Adriaan Van Aken bewerkt voor het muziektheater. Zes jaar geleden deed hij hetzelfde met Het Dwaallicht (1946), dat het eerst tot dé theaterhit van Zomer van Antwerpen 2010 schopte om vervolgens als zaalvoorstelling meer dan twintigduizend toeschouwers te bereiken. Een Ontgoocheling kon eveneens genieten van grote bijval tijdens de Zomer van 2017.

Door de lichtheid op te zoeken en te benadrukken wordt in Een Ontgoocheling niet alleen Willem Elsschots uitstekende humor duidelijker zichtbaar, het legt ook de muzikaliteit van zijn taal bloot. Muziek is sowieso de drijvende kracht van de voorstelling. Rond acteur Jurgen Delnaet staan vier topmuzikanten die baanbrekend werk leveren.


CREDITS
tekst: 
Willem Elsschot tekstbewerking, concept, regie: Adriaan Van Aken spel: Jurgen Delnaet muziek: Benjamin Boutreur, Joris Caluwaerts, Lot Vandekeybus, Tim Coenen

Meer info:
www.nieuwstedelijk.be

Jurgen Delnaet vindt het juiste evenwicht tussen de zwarte humor en tragiek die het oeuvre van Elsschot kenmerken. (Joeri Naanai, Gazet van Antwerpen)
Vier muzikanten staan in voor de emotionaliteit die de tekst bewust terzijde laat. Korte interventies met kleurige tekstvlaggen of een grote zwevende ballon verrijken Het nieuwstedelijk met een ongeziene visuele poëzie. En dan is er nog Delnaet zelf: met één wenkbrauw of één kinderlijk huppeltje haalt hij zoveel meer nuances van tussen de lijnen. Deze vertelling leeft. (Wouter Hillaert, De Standaard ***)

SHARE