Dier

Een olifantenmoeder rouwt urenlang bij het lichaam van haar overleden kalf.
Een mier verzorgt in het heetst van de strijd een zwaargewonde soortgenoot.
Een aap in de dierentuin gaat in hongerstaking omdat zijn buurman lekkerder eten krijgt dan hij zelf.
Een kat en een mus zijn onafscheidelijke vrienden.


dier (werktitel) wordt een theatervoorstelling over dieren die op mensen lijken en mensen die op dieren lijken. Dier gaat over het genie van een mierenkolonie, de humor van een flamingo, de intelligentie van een varken en de aanwezigheid van onszelf: de mens. Over de verschillende rollen die dieren spelen in ons leven, en hoe verschillend we naar dieren kijken en hen beleven: van trouwe levensgezel tot bien cuit op ons bord.

dier is geïnspireerd op YouTube-filmpjes van dieren die zich vergissen en op het werk van de Nederlandse bioloog Frans de Waal - die aan de hand van dierlijk gedrag menselijk gedrag probeert te verklaren, en andersom. dier wordt een voorstelling over de schoonheid van de vergissing, over de verhoudingen en gelijkenissen tussen mens en dier en over de verbondenheid met onze eigen natuur.

Het wordt een diepgravende maar lichtvoetige en bij momenten hilarische theatervoorstelling op de grens tussen performance, concert en documentaire. Een levensgroot projectiescherm toont filmpjes van dieren die op mensen lijken en fragmenten uit interviews met biologen en gedragswetenschappers. De spelers onderzoeken samen met het publiek de verhouding tussen mens en dier. De reacties van de verschillende publieken worden een onderdeel van de voorstelling: het publiek wordt gefilmd en fragmenten worden in een volgende voorstelling ingezet om volwassenen te laten zien hoe kinderen reageren en omgekeerd.

Dieren zijn de spiegel van de maatschappij. Iedereen wordt er van kindsbeen af aan mee geconfronteerd. Daarom speelt deze voorstelling zowel als schoolvoorstelling/familievoorstelling  en avondvoorstelling. Het aanwezige publiek bepaalt de specifieke nuances omdat een kinderpubliek de voorstelling op een heel andere manier beleeft dan een volwassen publiek.Theatermakers Tom Struyf, Judith De Joode (BOG) en William Bakker (Theater Rotterdam, Theater Artemis …) werken zowel in Vlaanderen als in Nederland voor kinderen en volwassenen.

CONCEPT: TOM STRUYF
SPEL: WILLIAM BAKKER, JUDITH DE JOODE, TOM STRUYF
MUZIEK: WILLIAM BAKKER    
EINDREGIE: SUZE MILIUS
COCREATIE: WILLEM DE MAESENEER
CAMERA & MONTAGE: GEERT DE VLEESSCHAUWER    
KOSTUUMS: JOHANNA TRUDZINSKI
PRODUCTIE: WATMARSWAS
COPRODUCTIE: PRODUCTIEHUIS TR EN C-TAKT
IN SAMENWERKING MET VLAAMS CULTUURHUIS DE BRAKKE GROND

MET STEUN VAN DE VLAAMSE OVERHEID

SHARE