Young Dykes (fABULEUS & Jan Martens/GRIP)

Jan Martens is één van de meest beloftevolle choreografen van het moment. Sinds 2010 maakt hij zijn eigen werk waarmee hij een steeds groter publiek verovert. Zijn recente werk, waaronder THE DOG DAYS ARE OVER (2014), ODE TO THE ATTEMPT (2014), THE COMMON PEOPLE (2016) en RULE OF THREE (2017) toert de wereld rond.

Het werk van Jan Martens vertrekt van de overtuiging dat elk lichaam kan communiceren, dat elk lichaam iets te vertellen heeft. Die directe communicatie vertaalt zich in transparante vormen, waarin ruimte is voor observatie, emotie en re ectie. De voorbije jaren maakte hij verschillende producties over onconventionele schoonheid, met spelers wiens lichamen je niet in een hedendaagse danscontext zou verwachten, zoals BIS (2012) voor de 62-jarige Truus Bronkhorst, VICTOR (2013), een duet voor een jongen en een volwassen man, en onlangs nog THE COMMON PEOPLE (2016), een groots opgevat sociaal experiment waarin gewone mensen die elkaar nog nooit gezien hebben samen een duet dansen.


Voor zijn nieuwste creatie werkt Jan Martens samen met
fABULEUS en een groep meisjes (tussen 12 en 20 jaar) die lesbisch, transgender of zoekende zijn. Homoseksualiteit is in het werk van Martens nooit een onderwerp an sich geweest. Deze keer kiest hij ervoor om ondubbelzinnig op het thema in te gaan. Daarvoor werkt hij met teksten van o.a. Sarah Kane en Virginia Woolf en verdiept hij zich in de geschiedenis van idolen binnen deze subcultuur (Gladys Bentley, Angel Haze, Ellen DeGeneres, Jodie Foster,... ). YOUNG DYKES (werktitel) wordt een fysieke voorstelling die zich misschien wel durft spiegelen aan recente producties waarin de vrouw telkens op andere wijze belicht werd, zoals GIRLS van Ugo Dehaes & fABULEUS (2013).

Meer info en speeldata op www.fabuleus.be

CREDITS
Dramaturgie
Peter Anthonissen Choreografie Jan Martens Dans minimum 10 jongeren Productie fABULEUS, GRIP Coproductie STUK, CDC Le Gymnase Met de steun van de Vlaamse overheid 

SHARE