Akaaremoertoe Bahikoeroe (Lucinda Ra)

Het gezin Vandenbroeck leeft in een psychisch troebele en gedeukte staat. De kinderen zijn ondervoed en slapen op een schotelvod. In ‘95 vindt men hen in een plastieken zak van achter in den hof. De buren zeggen: ‘Het waren zo’n sympathieke mensen, dat had ik nooit verwacht, hier zijn geen woorden voor’.

Akaaremoertoe Bahikoeroe is een gezinsdrama op locatie tussen moestuin en industrie voor negen acteurs, een muzikant en minstens veertien edelfiguranten. Het begint als een toeristenuitstap en verandert gaandeweg in een wandeling in een (polder)dorp. Onderweg kom je de groteske hoofdpersonages tegen die (je) leiden naar het familiegraf waar de leden van het gezin begraven liggen. De omgeplooide oerinstincten van de ongepolijste figuren staan lijnrecht tegenover de berekende rationaliteit van heersende maatschappijwetten.

Deze tekst van Barbara Claes werd genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs. Lucinda Ra en KAAP maakten een groot scenografieproject waarbij ze het gigantische natuurlijke decor van een bepaald dorp ‘lenen’ om hun verhaal te vertellen en te onderzoeken welke invloed een plek heeft op een mens. In mei 2016 speelde de voorstelling een eerste keer in Zwanken-Damme, tussen Lissewege en Zeebrugge. Voor een herneming wordt de voorstelling opnieuw op locatie gemaakt.


CREDITS
Tekst Barbara Claes Lezers, Spelers, Stemmen, Bouwers Philippe Flachet, Issouf Ilboudo, Nicolas Delalieux, Max Pairon, Stefanie Claes, Ineke Nijssen, Peter Flynn, Mieke Verdin, Jelle De Wit, Dett Peyskens, Nico Boon, Paola Bartoletti, Simon Allemeersch, Maarten De Vrieze, de inwoners van het dorp Muziek Wim Claeys Dramaturgie Bart Capelle Vormgeving Mario Debaene Captatie De Imagerie en Maarten De Vrieze Zakelijke leiding Brigitte Mys   
Techniek en productie: KAAP Coproductie  C-Takt Met dank aan Het Vlaams Fonds Der Letteren, Vlaamse overheid, Provincie West-vlaanderen, Stad Brugge, Koen Baeten, Het Bos, De Theatermaker, Pianofabriek, Piet Demeulemeester, Jorn Dangreau en Moira Verhofstadt, Claudine Grinwis, Schilder- en Decoratiewerken Fdk, Agc Glass Europe, Aquafin, Brugse Maatschappij Voor Huisvesting, Café De Cité en alle inwoners van het dorp z.


Meer info op de website van de productie

Daarover gaat het project uiteindelijk: over ruimte in de kop, ruimte om een systeem te bevragen, een oordeel uit te stellen, verandering in te zetten. Akaaremoertoe Bahikoeroe schept daarvoor aan het eind van de wandeling ook letterlijk ruimte. … Plots is er wind, lucht, adem. Plots is er perspectief. En dat betekent hoop. (Evelyne Coussens, De Morgen)

SHARE