De kinderjaren van Jezus (Mokhallad Rasem)

Een man – zijn leeftijd is onduidelijk – en een vijfjarige jongen komen na een lange reis van ergens over de oceaan aan in een opvangcentrum waar ze verblijfspapieren en een nieuwe naam krijgen, ‘Simon’ voor de man en ‘David’ voor de jongen. Behalve dat ze zich in het Spaans moeten behelpen, is er geen enkele aanwijzing over waar ze zich precies bevinden. Het verleden is een vage herinnering. Zij zijn nieuwkomers, ontheemden in een vreemde omgeving. Hoe voelt het om je oude wereld - vol vertrouwde herinneringen en gewoontes – achter te laten in een nieuwe omgeving?

Hoe voelt het om een leven te leven waaraan niets ontbreekt, een leven schoongewassen van herinneringen, zonder heimelijke verlangens of hunkering? Is dat mogelijk? En wenselijk? Deze vragen vormen de kern van De kinderjaren van Jezus, de recente roman van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee en uitgangspunt voor Mokhallad Rasem, die de roman herwerkt tot een levendig toneelstuk voor twee mannen, twee vrouwen en een kind. Met een centraal thema dat in volle vluchtelingencrisis moeilijk actueler kan.

Rasem laat zich voor De kinderen van Jezus om- ringen met een ijzersterke cast. Op de scène vinden we Yamina Takkatz (De Sprookjesweverij), Sabri Saad El Hamus (De Nieuw Amsterdam), Mieke De Groote (o.a. De Tijd, Toneelhuis maar ook gekend van Van Vlees En Bloed, Het Eiland of Cordon) en Mark Vandenbos (o.a. KVS en De Tijd, maar ook gekend van films als Adem en Los).

Regie: Mokhallad Rasem I Spel: Yamina Takkatz, Sabri Saad El Hamus, Mieke De Groote en Mark Vandenbos I Productie: Toneelhuis

Meer info over De Kinderjaren van Jezus lees je op de website van Toneelhuis.
 

SHARE