15 419ft (Post uit Hessdalen)

Wat als er een samenhang bestaat tussen niet meer ver kunnen kijken naar de horizon en niet meer visionair kunnen denken? Zou het kunnen dat we zowel fysiek als geestelijk steeds minder in staat zijn om ‘ver’ te zien? Zijn, zoals filosoof Maurice Merleau-Ponty schreef, “onze ogen, meedenkers van de wereld”?

Het vergezicht is een fysieke sensatie die de ogen ontspant en voor een gevoel van overzicht en beheersbaarheid zorgt. Sinds de industrialisering en informatisering is dat vergezicht ons steeds meer ontnomen en zit onze blik alsmaar meer gevangen tussen beton en beeldschermen.

15419ft is een muzikale installatie van Post uit Hessdalen die vertrekt vanuit een fascinatie voor (en herontdekking van) dit kijken in de verte. Post uit Hessdalen nodigt het publiek uit voor een bijzondere auditieve en visuele ervaring in openlucht. Op locatie ontdekken we stap voor stap het vergezicht en hoe het onze perceptie ontwricht. Komt iets dichterbij of gaat het verder weg? En moet je je ogen of oren geloven?

Een grote bobijn, een lang touw, een podium op wielen en zitbanken zijn de bouwstenen van deze voorstelling. Het touw, dat wordt afgerold tot aan het podium in de verte, brengt de muzikanten heel langzaam dichterbij, aanvankelijk als een fata morgana, later steeds nadrukkelijker.

De ‘afstandscompositie’ van componist Thomas Smetreyns, sopraan Els Mondelaers en tubaspeelster Berlinde Deman brengt met zelfgebouwde muziekinstrumenten ode aan de sensatie van het verre zicht. Zij gooien alles in de strijd om de gehoorafstand te overbruggen, via scheepshoorns tot de intimiteit van de menselijke stem.

CREDITS
concept & creatie Ine Van Baelen en Stijn Grupping compositie Thomas Smetryns muziek & performance Els Mondelaers, Berlinde Deman constructie Bram Rombouts kostuumontwerp Linse Van Gool productieleiding Britt De Jonghe coproductie C-TAKT, LOD muziektheater met de steun van Stad Antwerpen, de Vlaamse Overheid met dank aan KAAP, Oerol, Timecircus


Meer info: www.postuithessdalen.be

SHARE