Echo (Post uit Hessdalen)

Een eeuwenoud, alombekend verhaal van twee geliefden - zij bekoorlijk van stem, hij een fraai tafereel. Had hij in plaats van naar zichzelf wat meer naar haar omgekeken, dan was er geen maar in dit verhaal. Maar Narcissus kwijnt weg van honger en dorst bij zijn eigen, eeuwig ongrijpbare spiegelbeeld in het water. En Echo wordt aan stukken gereten en als pitten over de gehele aardbol uitgestrooid om er in bergen, geulen en grotten voor eeuwig haar hartenkreet terug te kaatsen.

De hedendaagse Narcissus vergaapt zich in de black mirror van zijn smartphone aan zijn virtuele beeltenis en de moderne Echo resoneert online op servers, in plaats van tussen majestueuze bergen en in diepe dalen.

Door een recent arrest van het Europese Hof van Justitie over ‘het recht om vergeten te worden’ kan je zoekmachines als Google afdwingen dat je naam verdwijnt uit de zoekresultaten. Maar dan nog blijven data over je bestaan opgeslagen op één van de miljoenen servers in Mons, South Carolina of de Stille Oceaan. Een digitaal litteken, zo je het wil noemen. Langs de andere kant maakt ‘Totall recal’-software het theoretisch mogelijk om al je herinneringen in woord, beeld en hartslagstatistieken op te slaan. Voor de hoeveelheid data die dit genereert hebben we binnenkort een extra planeet aan servers nodig, of er dreigt een digitale overbevolking.

Post uit Hessdalen maakt samen met elektrisch gitaarkwartet Zwerm een visuele muziektheatervoorstelling die de tragische mythe van Echo en Narcissus naar de 21ste eeuw vertaalt. Als een hedendaagse Echo beweegt danseres Charlotte Goesaert zich tussen de muzikanten en hertekent de scène door een steeds groeiend videoscherm te manipuleren. De beweging vervormt het geprojecteerde beeld, doet delen verdwijnen of voegt juist details toe. Uit de pitten probeert zij zichzelf te reconstrueren.


CREDITS
concept & creatie Stijn Grupping, Ine Van Baelen, Lucas Van Haesbroeck & ZWERM live muziek ZWERM Toon Callier, Kobe Van Cauwenberghe, Johannes Westendorp, Bruno Nelissen dans Charlotte Goesaert geluidsontwerp en -techniek Johan Vandermaelen kostuumontwerp Linse Van Gool coproductie deSingel met de steun van De Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen met dank aan wpZimmer, De Grote Post, Walpurgis

Meer info: www.postuithessdalen.be

SHARE