Poolnacht (Post uit Hessdalen)

Poolnacht van Post uit Hessdalen is een zintuiglijke ode aan de nacht in een scenografisch huzarenstukje. In deze filmische voorstelling speelt niet de acteur, maar een onwezenlijke natuur de hoofdrol. Poolnacht dompelt het publiek onder in een beklijvende theaterervaring.

In de winter van 2014 trekken de makers van Post uit Hessdalen samen met drie bevriende artiesten naar het Noorse eiland Sørøya, het meest noordelijke punt van Europa. Ze proberen er te ontsnappen aan hun gejaagde levens en hun verslaving aan ‘tijd’. In de weken die ze op het eiland doorbrengen, komt de zon niet één keer tot aan de horizon. In dit onherbergzame natuurgebied met ruwe, besneeuwde bergen en een soms woeste oceaan leven ze drie weken zonder één enkele tijdsindicatie. Ze verzamelen in klank, tekst en beeld de gedachten en indrukken die het eindeloos durende donker oproepen. Een desoriënterende ervaring die hen confronteert met hun behoefte aan houvast.

Terug in België kneden de vijf kunstenaars hun ervaringen tot een zintuiglijke muziektheatervoorstelling. Ze nodigen het publiek uit in een artificieel landschap en dompelen hen met video, scenografie en muziek onder in een onevenaarbare ervaring van een donkere onmeetbaarheid. De stemmen van Claron McFadden en Geert Van Rampelberg gidsen de toeschouwer doorheen deze trip.


CREDITS
concept & creatie: Liesbet Grupping, Stijn Grupping, Frederik Meulyzer, Ine Van Baelen, Lucas Van Haesbroeck zangstem: Claron McFadden vertelstem: Geert Van Rampelberg (NL) / Claron McFadden (ENG) coproductie: Muziektheater Transparant, Antwerpen Kunstenstad met de steun van: De Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen met dank aan: Villanella

Meer info: www.postuithessdalen.be

Met deze creatie die het donker letterlijk laat oplichten, bieden ze het perfecte antwoord op wat er misgaat in onze samenleving waarin alles altijd maar ’sneller en meer en groter’ moet. (…) De stem van Van Rampelberg stuurt en prikkelt je gedachten terwijl je met je ogen door het landschap waadt.” Els Van Steenberghe, Knack Focus)
De zinderende grijze duisternis en een vertelstem brengen je in een tijdloze trance. (Liv Laveyne, Circusmagazine)

SHARE