GRAFTED (Ugo Dehaes)

Sinds een aantal jaren is choreograaf Ugo Dehaes op zoek naar de mens achter de danser. Hij werkt hiervoor o.a. met grote groepen aan erg fysieke en dansante voorstellingen. Voor Grafted ('Geënt') bracht Ugo 5 danskoppels samen om aan een nieuwe, nog grotere voorstelling te werken. De twee leden van elk duo werken al jaren samen – de meesten van hen zijn in het echte leven ook al lang samen als koppel – en zijn in deze voorstelling totaal onafscheidelijk. Net zoals een orgaan dat in een nieuw lijf genaaid is of een tak die op een vreemde stam geënt is.

De dansers werken erg hard om de zwaartekracht te overwinnen, zoals in de traditie van het klassieke ballet of de acrobatiek. Maar doorheen deze spectaculaire choreografie zien we vooral hoe deze mensen met elkaar en met zichzelf worstelen om hun relatie in stand te houden.

Deze productie ging in 2013 in première, en wordt voorlopig niet hernomen.

Choreografie: Ugo Dehaes I Creatie en dans: Attila Ronai / Martin Csuzi en Jenna Jalonen, Evelyne Rossie en Miguel do Vale / Kim Jomi Fischer, Pawel Konior en Rita Vilhena, Louise Tanoto en Jake Ingram-Dodd, Kayoko Minami en Dominique Godderis- Chouzenoux I Muziek: Roeland Luyten I Video: Arne Lievens I Productie: Kwaad Bloed  I Coproductie: STUK Leuven, TAKT Dommelhof I Met de steun van: de Vlaamse Gemeenschap I Met dank aan: cc Berchem, cc Brugge, de Velinx, de Warande, C-mine, de Werft en de Pianofabriek I Spreiding: Vincent Company"Dehaes stuurde de dansers in Grafted tot een prachtig, adembenemend resultaat dat ontroert, overweldigt en bijblijft. Meer dan eens klonk er een geschrokken kreetje uit het publiek over de souplesse waarmee deze artiesten hun lichamen manoeuvreerden. Na de voorstelling moesten de dansers tot vier keer terugkomen om het applaus in ontvangst te nemen. Chapeau!" (****, CJP)