Pieter Desmet

// Pieter Desmet is een kunstenaar van PARTIE //


Pieter Desmet (België, 1996) startte met dansen aan de Kunsthumaniora in Brussel en studeerde in 2018 af aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen / AP Hogeschool. Sinds 2019 danst hij bij Ultima Vez / Wim Vandekeybus waar hij meewerkte aan TRACES, Hands do not touch your precious Me en Scattered Memories.

Zijn eigen werk vertrekt steeds vanuit het bewegende lichaam en plaatst de individuele identiteit tegenover de groepsidentiteit in een multidisciplinair kader. In 2017 maakte hij de locatie-specifieke solo Ego Me, een eerste aanzet in zijn overkoepelend onderzoek “the body as manifestation of identity”. Daarna volgde Desolate Dreams, een installatie-voorstelling die het effect van eenzaamheid op iemands identiteit onderzocht. In de dansfilm TOGETHERNESS, die hij in 2022 creëerde met en voor The Backyard-collectief, zet hij de eigenheid van de individuen als kracht van het collectief neer.

In 2019 richtte hij samen met danseres Steffi Mennen en fotograaf Jonathan De Maeyer het multidisciplinaire collectief Persona op. Persona functioneert als een veilige plek om hun individuele werk te verzamelen en nieuw werk te (co-)creëren. Samen met Steffi en Jonathan maakte hij het tweeluik Catch-22 (video-installatie, 2021) en SKINNED (dansfilm, 2021) waarin twee performers het innerlijke proces belichamen dat iemand doormaakt in de zoektocht naar zichzelf. Door fysieke exploratie stellen ze de gebruikelijke lagen in vraag waarmee men zich vandaag de dag conformeert. Laag voor laag verdiepen de figuren hun evoluerende fysieke identiteit en veranderen ze in nieuwe vormen, om uiteindelijk in een abstracte staat van zelfbewustzijn te belanden.

Voor zijn nieuw project, multidisciplinaire dansvoorstelling My August feels like December (première november 2023) onderzoekt Pieter hoe individuele rouw naast collectieve troost geplaatst kan worden.

My August feels like December wordt hernomen in seizoen 2024-2025.
Meer info over deze voorstelling vind je hier.  


www.persona-art.org