Brenda Corijn & Zita Windey

// Brenda en Zita zijn kunstenaars van PARTIE //


Zita Windey (België, 2000) en Brenda Corijn (Zimbabwe, 1998) zijn twee jonge theatermakers die elkaar vonden tijdens hun theateropleiding aan Luca School of Arts. Ze hebben beiden een voorliefde voor chips en groteske personages. Samen maken ze surrealistische voorstellingen, waarin het obscure en het humoristische in elkaar worden vervlochten. 

Terugkerende thema’s in hun werk zijn eenzaamheid, onbegrip en de hunkering naar liefde en erkenning. Waar Zita hierin vooral de tristesse en ruwheid opzoekt, gaat Brenda eerder de poëtische en zachte kant op. Het resultaat is een symbiose waarbij deze thema’s zichtbaar, hoorbaar en voelbaar worden gemaakt.

Als eerste project samen creëerden ze in 2022 de kindervoorstelling Wie heeft er op de koe gepoept?, een beeldende buitenvoorstelling als ode aan de koe en de eenvoud. In 2023 maakten ze als afstudeerproject de fysieke voorstelling Poor Lonely Lonely Animals. Een landschap van mensen en dieren die elkaar passeren, ontmoeten en een houding proberen te geven aan een overheersende eenzaamheid. Een plek waar iedereen gehoord wil worden, maar waar de wind woorden onverstaanbaar maakt.

Momenteel werken Brenda en Zita aan een nieuwe kindervoorstelling in samenwerking met fABULEUS. Het onderzoek dat ze met Poor Lonely Lonely Animals zijn gestart, wordt voor deze voorstelling verder gezet. Het komende anderhalf jaar onderzoeken ze wat dit verlangen naar connectie en confrontatie met eenzaamheid betekent voor een jong publiek. Hoe verbeelden we de schone maar ook pijnlijke pogingen om als mens tot echte verbinding te komen?

De voorstelling die uit dit onderzoek voortvloeit, gaat in première in seizoen 2025-2026. PARTIE begeleidt de onderzoeksfase.