Wannes Deneer

Het beeldende en auditieve werk van geluidskunstenaar en scenograaf Wannes Deneer zit op het snijvlak van performance, beeldende kunst en geluidskunst. Hij combineert zijn achtergrond als productontwikkelaar en scenograaf om ruwe, poëtische en franjeloze (klank)voorstellingen te maken, waarbij hij kinetiek en geluid combineert en/of visualiseert.

Wannes staat versteld van de vanzelfsprekendheid waarmee de mens ongeremd beslag legt op alles wat groeit en leeft. Zijn werk ontstaat daarom vooral door het verteren, recycleren en composteren van bestaand materiaal. Hij zet nieuwe én oude technieken in om unieke klankassemblages en -collages te creëren. Door openlijk te laten zien welk object of welke techniek welk effect genereert, ontstaat er ruimte voor verwondering en nieuwsgierigheid. Wannes speelt met herkenbare geluiden van banale objecten. Koffiekopjes bijvoorbeeld. Of porseleinen kommen, hamers, bureaulampen en deurklinken. Zo wordt geluid muziek en is beweging het gevolg van het combineren van muziek en geluid. Hij laat zich graag omringen door kunstenaars uit andere genres zoals Yinka Kuitenbrouwer (theater), Ugo Dehaes (dans) en Vera Tüssing (beeldende kunst / dans). Sinds 2023 werkt Wannes vanuit zijn nieuwe vzw Matter of Sound (MOS).

In seizoen 2023-2024 gaat RrrRrrrrRrrrrrrrr in première (17 september 2023- Concertgebouw, Brugge) en herneemt hij de voorstelling BALK en de expo Speaking Characters.

In seizoen 2024-2025 herneemt hij RrrrrRrrrrrrrr, BALK en de expo Speaking Characters.

Meer informatie over deze voorstellingen vind je hier.


www.wannesdeneer.be